WASHINGTON - Voor het eerst is een Amerikaan aangeklaagd voor de dodelijke aanslagen in het Indiase Mumbai (Bombay) vorig jaar, waarbij 166 mensen om het leven kwamen.

Volgens de Amerikaanse justitie hielp de verdachte David Headley uit Chicago bij de voorbereidingen. Bij de aanslagen stierven ook zes Amerikanen.

Headly zou vijf maal naar Mumbai zijn gereisd voor de islamitische terreurbeweging Lashkar-e-Taiba uit Pakistan. In de Indiase stad zou hij onder meer enkele boottochtjes hebben genomen rondom de haven om locaties te vinden waar de plegers van de aanslagen konden aanmeren.

Foto's

Ook nam hij foto's en filmpjes van verscheidene doelwitten, waaronder plaatsen die zijn aangevallen tijdens de dodelijke aanslagen van 2008. Na elke Indiase trip, zou hij naar Pakistan zijn gegaan om zijn handlangers te voorzien van zijn verzamelde materiaal.

Nadat Headly had toegezegd voor de terroristische organisatie Lashkar-e-Taiba te gaan werken, is hij in 2006 van naam veranderd. Daarvoor heette hij Daood Gilani. Met zijn nieuwe naam kon hij in India doorgaan voor een Amerikaan die noch islamitisch was, noch Pakistaans.

Cartoons

Headley was in oktober gearresteerd omdat hij van plan zou zijn geweest een Deense krant aan te vallen wegens de publicatie van cartoons in 2005 van de islamitische profeet Mohammed.

Headly is onder meer aangeklaagd voor samenzwering met als doel publieke plaatsen in India te bombarderen, poging tot moord en verminking van inwoners van India en Denemarken.