BOEKAREST - De Roemeense president Traian Basescu heeft de presidentsverkiezingen van zondag gewonnen.

Dat heeft de Roemeense kiesraad (BEC) maandag bekendgemaakt.

Het zittende staatshoofd kreeg 50,33 procent van de stemmen. Zijn tegenstrever, de sociaaldemocraat Mircea Geoana, bleef steken op 49,66 procent.

Het verschil tussen de twee kandidaten was ongeveer 70.048 stemmen, op een electoraat van meer dan 10 miljoen mensen.

Aanvechten

De Sociaaldemocratische Partij (PSD) van Geoana legt zich niet neer bij haar nederlaag. De oppositiepartij beschuldigt Basescu van fraude en zegt de uitslag te zullen aanvechten.

Partijwoordvoerder Liviu Dragnea wees in Roemeense media onder meer op de uitslag van de prognoses, die Geoana als winnaar hadden aangewezen, en op het grote aantal ongeldige stemmen.

Door politieke strubbelingen wordt Roemenië sinds oktober geleid door een demissionaire regering.

Ramkoers

Basescu moet zo snel mogelijk een nieuwe premier aanwijzen, maar ligt daarover op ramkoers met de oppositie, die een meerderheid in het parlement heeft.

De oppositiepartijen willen dat de populaire burgemeester van de stad Sibiu Klaus Johannis minister-president wordt, maar Johannis liet maandagochtend weten onder geen beding premier onder Basescu te willen zijn.

Pas als Roemenië een stabiele regering heeft wil het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een krediet van 1,5 miljard euro vrijgeven. Die moet de kwakkelende economie uit het slop trekken.