KOPENHAGEN - In de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn maandag de onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord begonnen. Meer dan 15.000 onderhandelaars, politici, journalisten en activisten wonen de top bij.

Bij de opening liet de Deense premier Lars Lokke Rasmussen weten dat Kopenhagen voor de komende twee weken "Hopenhagen" is.

Rasmussen stelde dat de hoop van de wereld is gevestigd op de afgevaardigden van ruim 190 landen, die in Kopenhagen onderhandelen over een nieuw klimaatakkoord.

Rasmussen riep de delegaties op ''constructief, flexibel en realistisch'' te zijn in de onderhandelingen. ''Meningsverschillen kunnen worden overwonnen, wanneer de politieke wil er is'', aldus Rasmussen. ''En ik geloof dat die wil er is.''

Onderhandelingstekst

De eerste week staat in het teken van regeringsdelegaties die het met elkaar eens moeten worden over de onderhandelingstekst.

Die bestaat momenteel uit tweehonderd pagina's om aan alle wensen te voldoen, maar moet worden teruggebracht naar hooguit dertig kantjes voor een efficiënt akkoord.

Nederland

De tweede week schuiven ook de milieuministers aan. Voor Nederland reist minister Jacqueline Cramer van Milieu naar Kopenhagen, samen met minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking.

Het einde van de top zal worden bijgewoond door meer dan honderd regeringsleiders, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, minister-president Jan Peter Balkenende en de Britse premier Gordon Brown.

Broeikasgassen

De onderhandelaars moeten het onder meer eens worden over de hoeveelheid broeikasgassen die minder uitgestoten mogen worden.

Ook ontbossing en financiering voor arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering, zijn onderwerp van gesprek.

Special

Lees alles over de klimaattop op onze special

Klimaattop begonnen