LA PAZ - Evo Morales is met ruime meerderheid herkozen tot president van Bolivia. Volgens peilingen na sluiting van de stemlokalen zondag heeft hij zeker 61 procent van de stemmen gekregen, waarmee een tweede ronde overbodig is geworden.

Manfred Reyes Villa, de belangrijkste opponent van Morales, kreeg tussen de 23 en 24 procent van de stemmen. De officiële uitslag wordt dinsdag verwacht.

Morales eiste zondagavond officieel de overwinning op. In zijn tweede termijn wil hij het ''tempo van verandering opvoeren'', zei de 50-jarige president vanaf het balkon van het presidentieel paleis tegen duizenden verzamelde aanhangers.

In Bolivia werden naast presidents- ook verkiezingen voor de Senaat gehouden. De socialistische beweging van Morales krijgt er volgens de exitpolls een tweederde meerderheid.

Dat zou de weg openen voor een wijziging van de grondwet, om een eventuele derde termijn van Morales mogelijk te maken. Morales heeft zich over een derde termijn nog niet duidelijk uitgelaten.

Referendum

De Aymara-indiaan Morales is sinds januari 2006 president van Bolivia. Aanvankelijk voorzag de grondwet niet in een herverkiezing. Begin dit jaar stemde een meerderheid van de bevolking via een referendum echter in met een grondwetswijzing waardoor Morales nog een keer een gooi naar het presidentschap kon doen.

Als voorman van de Beweging Naar het Socialisme (MAS) vergrootte Morales in zijn eerste termijn de staatscontrole over de gasexploitatie, de telecommunicatie en andere belangrijke economische sectoren.

Ook introduceerde hij een alfabetiseringscampagne voor de arme bevolking en kwam hij met subsidies voor onder meer vrouwen en ouderen.

Vazal

Met zijn sociale projecten heeft Morales vooral armere Bolivianen aan zich gebonden. Maar bij veel leden van de middenklasse is hij niet populair. Ze waarschuwen dat Morales van Bolivia een socialistische staat wil maken en reppen van corruptie in de staatsbedrijven. Ook verwijten critici de president dat hij een vazal is van de Venezolaanse president Hugo Chávez.

Aan de herverkiezing van Morales werd niet getwijfeld. Zelf verwachtte president dat hij met ongeveer 70 procent van de stemmen zou worden herkozen.

De verkiezingen lijken ordelijk te zijn verlopen. Er waren meer dan 55.000 militairen en politieagenten op de been. Verder gold een verbod op het dragen van vuurwapens en op de verkoop van alcohol.