AMSTERDAM - De Verenigde Staten hebben al jarenlang geen inlichtingen meer ontvangen over de verblijfplaats van Al-Qaidaleider Osama bin Laden.

De Amerikaanse Minister van Defensie Robert Gates heeft dit zondag tegenover de omroep ABC gezegd.

Gates zei niet in staat te zijn te bevestigen dat Bin Laden recent in Afghanistan is gesignaleerd. Verscheidene media berichtten de laatste dagen dat Bin Laden verscheidene malen in het land is gezien.

Aangenomen wordt dat de Al-Qaidaleider zich ophoudt in het ontoegankelijke grensgebied van Afghanistan en Pakistan.

Clinton

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton erkende in een NBC-interview dat het belangrijk is Bin Laden en andere Al-Qaidaleiders te arresteren of uit te schakelen.

Zij benadrukte daarnaast dat ondanks het uitblijven van successen tegen Bin Laden persoonlijk in de bestrijding van de internationale terreur 'enorme vorderingen' zijn geboekt.

Dialoog

Clinton zei ook te betwijfelen of gematigde Talibanleiders bereid zijn geweld af te zweren en een dialoog met de regering in Kabul aan te gaan. Zij merkte op dat Washington hier geen aanwijzingen voor heeft.

Gates zei verder dat de Amerikaanse bevolking er op moet rekenen dat de troepensterkte in Afghanistan in de komende twee tot vier jaar aanzienlijk zal zijn.

Obama

Volgens hem zal de door president Barack Obama aangekondigde troepenterugtrekking in juli 2011 vermoedelijk van beperkte omvang blijven. Hij verwees naar een inschatting van de Afghaanse president Hamid Karzai in diens inauguratierede, dat de Afghanen over ongeveer vijf jaar in staat moeten zijn voor de veiligheid in eigen land zorg te dragen.

Pakistan

Nationaal veiligheidsadviseur James Jones zei dat Bin Laden vermoedelijk in het Pakistaanse Noord-Waziristan zit. Hij omschreef de regio als een zeer ruw, bergachtig gebied, dat over het algemeen geen bestuur kent.

Jones achte het mogelijk dat Bin Laden af en toe over de grens wipt en dan in Afghanistan verblijft.

"Wij moeten ervoor zorgen dat dit erg, erg belangrijke symbool van Al-Qaida opnieuw op de vlucht wordt gejaagd of gevangen wordt genomen of wordt gedood", zei Jones.