ATHENE - In de Griekse steden Athene en Thessaloniki zijn zondag ongeregeldheden uitgebroken bij de herdenking van de dood door een politiekogel van de 15-jarige Aleksandros Grigoropoulos, vorig jaar 6 december.

Grigoropoulos' gewelddadige dood leidde vorig jaar tot hevige onlusten die zeker twee weken aanhielden.

In Athene gooiden betogers ruiten van bankgebouwen in, kieperden vuilnisvaten omver en bekogelden de oproerpolitie met stenen en vuurwerk. Er werden minstens 48 personen opgepakt. Zeker vijf jongeren raakten gewond.

Athene

De ongeregeldheden deden zich onder meer voor op het Syntagma Plein in het centrum van Athene. Daar werden agenten op motoren van hun voertuig afgetrokken en geslagen en geschopt.

 Gemaskerde jongeren braken een gebouw van de Universiteit van Athene binnen en vervingen een Griekse vlag door de zwart-rode banier van de anarchisten. Rector Christos Kittas is gewond geraakt en is opgenomen in het ziekenhuis

Thessaloniki

In Thessaloniki werden agenten met brandbommen bekogeld. Verscheidene personenauto's gingen in vlammen op. Zeker tien winkelruiten gingen in diggelen. De politie zei twintig arrestaties te hebben verricht.

De nieuwe socialistische regering die in oktober aantrad beloofde het geweld van extreem-linkse en anarchistische actievoerders in te dammen. De autoriteiten hadden in Athene ruim zesduizend agenten ingezet om rellen te voorkomen.

Onrustig

Zaterdag was het al onrustig in Athene.

In de wijk Exarchia, waar Grigoropoulos vorig jaar de dood vond, ging een aantal auto's in vlammen op. Twaalf mensen werden aangehouden omdat ze verantwoordelijk zouden zijn voor de autobranden. Daarnaast werden 81 personen verhoord.

Vreedzaam

De familie herdacht Grigoropoulos zondagochtend op de begraafplaats Palio Faliro in de hoofdstad. Zijn moeder riep betogers op vreedzaam de straat op te gaan.

Rellen Griekenland