BRUSSEL - De Verenigde Staten hopen dat Nederland in elk geval tot juli 2011 in Uruzgan blijft. Als Nederland dan zijn troepen zou terughalen, is dat ''een standpunt waar zeker over gepraat kan worden''.

De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO Ivo Daalder heeft dat zondag gezegd in het tv-programma Buitenhof. Ook Amerika wil vanaf juli 2011 zijn troepen geleidelijk terugtrekken uit Afghanistan.

Afgelopen dagen deed de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton al een beroep op Nederland om langer in Uruzgan te blijven dan augustus volgend jaar.

Logisch

Daalder maakte zondag duidelijk dat de Amerikanen het niet logisch zouden vinden als Nederland zijn militairen uit Uruzgan terughaalt maar wel elders in Afghanistan aan de slag gaat. ''Nederland heeft de afgelopen jaren ongelofelijk geïnvesteerd in Uruzgan. Om nu opnieuw ergens anders te beginnen: zo investeer je niet.''

De uit Nederland afkomstige, maar tot Amerikaan genaturaliseerde Daalder zei verder dat het niet genoeg is als Nederland na augustus 2010 alleen in Afghanistan actief blijft via ontwikkelingshulp. Verdedigingstaken zijn even belangrijk, zei hij.