ATHENE - De politie heeft zaterdag meer dan 150 mensen aangehouden in Athene, de hoofdstad van Griekenland. Op verschillende plaatsen hadden ongeregeldheden plaats in de aanloop naar zondag.

Dan is het exact een jaar geleden dat de 15-jarige Alexis Grigoropoulos werd doodgeschoten door een politieagent.

De gewelddadige dood van de scholier leidde vorig jaar tot wekenlange rellen in Griekenland. De autoriteiten houden rekening met een herhaling van de ongeregeldheden.

Zesduizend agenten moeten in Athene voorkomen dat de herdenking uit de hand loopt.

Herdenkingsmarsen

Vakbonden en linkse partijen en organisaties hebben voor zondag en maandag herdenkingsmarsen gepland in diverse steden. Zaterdag was het al onrustig in Athene.

In de wijk Exarchia, waar Grigoropoulos vorig jaar de dood vond, ging een aantal auto's in vlammen op. Twaalf mensen werden aangehouden omdat ze verantwoordelijk zouden zijn voor de autobranden. Daarnaast werden 81 personen verhoord.

Oproerpolitie

Elders in Athene, in de wijk Keratsini, beëindigde de oproerpolitie de bezetting van een overheidsgebouw. Hier werden 41 mensen gearresteerd.

Ook werd een inval gedaan in een pand van anarchisten in Keratsini, waarbij twintig mensen werden aangehouden. Zij zouden bezig zijn geweest met het fabriceren van explosieven en het voorbereiden van aanslagen.