ROME - Tienduizenden mensen zijn zaterdag in de Italiaanse hoofdstad Rome de straat opgegaan om te demonstreren tegen premier Silvio Berlusconi.

De betogers willen dat Berlusconi zich aan de wet houdt. Velen eisten het aftreden van de premier.

De No Berlusconi Day is een initiatief van een handjevol webloggers. Het idee sloeg aan bij het grote publiek en veel mensen kozen ervoor om te gaan betogen.

Ze hadden zich uitgedost in het paars, omdat die kleur aan geen enkele politieke partij herinnert en ludiek zou zijn.

Spandoeken

De betogers droegen spandoeken met teksten als 'Ik heb een droom - Berlusconi in de gevangenis' en 'Berlusconi treed af!'.

Volgens de organisatie van de betoging waren op het hoogtepunt van de dag 350.000 mensen op de been. De politie sprak van 90.000 demonstranten.

Niet iedereen demonstreerde tegen het machtsmisbruik van Berlusconi. Er waren ook mensen die betoogden tegen de bouw van een brug naar Sicilië. Filmregisseur Nanni Moretti ageerde tegen het monopolie van Berlusconi in de media.

Gevaar

Het merendeel van de betogers meent echter dat Berlusconi de democratie in gevaar brengt door zich onschendbaar voor de rechter te maken.

Berlusconi heeft geprobeerd een wet door te voeren die ervoor zorgt dat de premier niet voor de rechter kan komen.

Het Hooggerechtshof heeft hier echter een stokje voor gestoken, waardoor justitie zaken tegen Berlusconi kon openen. De premier wordt verdacht van fraude en omkoping.

Scheiden

Veronica Lario, de vrouw van Berlusconi, is het boegbeeld van de betogers. Zij wil van de 73-jarige premier scheiden, omdat zij de buitenechtelijke escapades van haar echtgenoot beu is.

Ook verscheidene politici, zoals Dario Franceschini, tot eind oktober leider van de grootste oppositiepartij, lieten hun gezicht zien.

Nobelprijswinnaar Dario Fo, acteur Nanni Moretti en schrijver Andrea Camilleri namen tevens aan de manifestatie deel.

Buiten Rome

Ook buiten Rome werd tegen Berlusconi gedemonstreerd. In de Australische stad Sydney verzamelden zich honderd tot 150 mensen, sommigen van Italiaanse afkomst, op het plein bij het Italiaanse consulaat om van hun afkeer van de Italiaanse premier te getuigen.

Ook daar waren paarse sjaals te zien. Op de spandoeken stond onder meer: Te veel viagra maakt je gek.

Op de Dam in Amsterdam deden enkele tientallen mensen mee aan No Berlusconi Day.

No Berlusconi Day