PERUGIA - De rechtbank in de Italiaanse stad Perugia heeft een 22-jarige studente en haar ex-vriend (25) veroordeeld wegens moord op een studente tijdens een dronken seksspel.

De daders verdwijnen respectievelijk 26 en 25 jaar achter de tralies.

Het vonnis werd kort na middernacht openbaar gemaakt. De rechters en de jury voerden twaalf uur overleg voordat ze het eens werden over de vonnissen.

De zaak trok massale mediabelangstelling. Dat kwam door de aard van het misdrijf, de daders zouden onder invloed van alcoholische drank en andere drugs zijn overgegaan tot geweld tijdens een seksspel, en door de nationaliteiten van de daders en het slachtoffer.

Knox

De vrouwelijke dader, Amanda Knox, is een Amerikaanse. Haar ex Raffaele Sollecito heeft de Italiaanse nationaliteit en het slachtoffer, de 22-jarige Meredith Kercher, kwam uit Groot-Brittannië.

Een derde dader, Rudy Guede (22) uit Ivoorkust was vorig jaar al tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn rol in de bloederige moord.

Het slachtoffer was tientallen keren gestoken en haar keel was afgesneden. Het stoffelijk overschot werd op 2 november 2007 aangetroffen in het appartement van de studente in Perugia.

Dna

Op het lichaam van de studente werd dna gevonden van Guede.

Het Openbaar Ministerie stelde dat Guede, Knox en Sollecito gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de dood van de Britse, op basis van dna-materiaal en andere bewijzen.

Engel

Kercher woonde in een huis met Knox, die door media is omgedoopt in 'Engel met de ijselijke blik'. Zowel Knox als Sollecito hebben in hun elf maanden durende proces volgehouden dat ze onschuldig zijn. De Amerikaanse reageerde geschokt op de uitspraak. ''Nee, nee, nee'', riep ze uit.

De daders tekenen hoogstwaarschijnlijk hoger beroep aan tegen de uitspraak. De beroepsprocedure tegen de uitspraak in het proces tegen Guede loopt al enige tijd.