MOSKOU - Bij een brand in een groot restaurant in de Russische stad Perm, in de Oeral, 1150 kilometer ten noordoosten van Moskou, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zeker 102 mensen om het leven gekomen.

Daarnaast meldden de plaatselijke hulpdiensten 134 gewonden van wie er bijna tachtig ernstig aan toe zijn.

De regionale minister voor Publieke Veiligheid, Igor Orlov, zei zaterdag dat de oorzaak vuurwerk was, dat binnen werd afgestoken en het dak van plastic in vuur en vlam zette.

Er waren bijna 250 mensen in het restaurant, waar de zevende verjaardag van de horeca-gelegenheid werd gevierd.

Vuurwerk

De politie liet weten dat in strijd met de voorschriften vuurwerk binnen in het etablissement is afgestoken.

Het was een speciaal soort 'koud' vuurwerk dat normaal minder hitte en rook genereert. Maar het gebruik ervan vergt deskundigheid.

Criminele opzet

De politie sloot al snel uit dat het inferno het werk is geweest van terroristen. De politie onderzoekt nog wel of het om een ongeluk of om criminele opzet gaat.

Ook de nationale regering stelt een onderzoek in naar dit drama, zei een woordvoerder van de Russische premier Vladimir Poetin.

Eigenaar

De twee eigenaars van de uitgebrande uitgaansgelegenheid zijn inmiddels gearresteerd. Een van de arrestanten heeft tegenover de politie ontkend dat er onvoorzichtig met vuurwerk is omgegaan.

Brandwonden

Twee vliegtuigen met speciale uitrustingen om mensen met brandwonden te vervoeren, zijn van Moskou naar Perm gestuurd om ernstig gewonden naar gespecialiseerde hospitaals in Moskou te vervoeren.

De meeste slachtoffers bezweken door de sterke rookontwikkeling of werden vertrapt in de menigte die een uitweg zocht.

Brand in Perm