BRUSSEL - Rusland gaat de NAVO-missie ISAF in Afghanistan meer helpen. Het zal vaker assisteren bij de doorvoer van NAVO-materieel naar Afghanistan. Ook gaat het kennis over Afghanistan delen met het bondgenootschap.

Dat heeft de Russische minister Sergei Lavrov vrijdag in Brussel toegezegd. Het was het eerste beraad tussen Rusland en de ministers van Buitenlandse Zaken van NAVO-landen sinds het conflict in Georgië, dat de onderlinge verhoudingen in augustus vorig jaar ernstig bekoelde.

De aankondiging volgt een dag nadat Rusland en de NAVO hadden besloten om hun samenwerking op verschillende terreinen te versterken. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) beoordeelde de toezegging als "buitengewoon positief." 

De Russische minister presenteerde ook een plan voor een Europees veiligheidsverdrag. ''We verwelkomen dat, maar we vinden dat deze discussie thuishoort bij de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa'', zo vatte Verhagen de sfeer in de zaal samen.

De voormalige Sovjet-Unie was vanaf 1979 verwikkeld in een militaire interventie in Afghanistan, die eindigde met de terugtrekking van de Sovjettroepen in 1989.