BRUSSEL - In totaal 25 niet-Amerikaanse landen die meedoen aan de ISAF-missie in Afghanistan hebben tot en met vrijdag samen ruim zevenduizend militairen versterking toegezegd.

Meer toezeggingen zijn nog te verwachten. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO heeft dat gemeld na een vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken van alle 44 landen die meedoen met de ISAF-missie.

Samen met de Amerikaanse extra militairen telt de ISAF-missie volgend jaar 37.000 militairen meer dan dit jaar, stelde Rasmussen.

De ISAF telt nu 83.500 manschappen, naast nog circa 30.000 man voor de eigen Amerikaanse missie Operation Enduring Freedom.

De versterking komt uit onder meer Italië, Polen, Verenigd Koninkrijk, maar ook uit landen als Zuid-Korea.

Nederlands besluit

In de versterking is nog geen rekening gehouden met een Nederlands besluit over de huidige ruim tweeduizend manschappen in Afghanistan.

''We hebben in deze vergadering niet uitdrukkelijk over Nederland gediscussieerd'', zei Rasmussen.

''Ik heb eerder gesproken met de premier. Ik denk dat het zeer belangrijk is dat Nederland de betrokkenheid bij onze operatie voortzet. Maar in deze fase kan ik niet op details ingaan.''

Standpunt

Nederland trekt vanaf juli soldaten terug uit de Afghaanse regio Uruzgan. De Tweede Kamer wil voor 1 maart van het kabinet een standpunt horen wat Nederland eventueel verder gaat doen in Afghanistan.

''Onze bondgenoten weten dat we onze leidende rol in Uruzgan beëindigen'', zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) na het beraad. Hij zei begrip te hebben gekregen dat hij op dit moment geen verdere mededelingen kan doen.

''Het sturen van Nederlandse militairen is nooit een besluit dat je op een achternamiddag neemt. Als het eerder kan dan 1 maart, is dat prima. Maar ik laat me niet in een tijdsklem zetten die kan leiden tot onzorgvuldige besluitvorming.''

Solidariteit

Verhagen zei wel blij te zijn met de versterkingen die andere landen tot dusver hebben toegezegd. De sfeer in het NAVO-beraad was volgens hem die van vastberadenheid en solidariteit. ''Het mag duidelijk zijn dat de Taliban geen vrij spel hebben in Afghanistan''.

De ministers van Buitenlandse Zaken steunden geheel de nieuwe aanpak die was geadviseerd door de Amerikaanse generaal Stanley McCrystal.

Militairen proberen nu meer steun van de bevolking te winnen. ''Dat sluit naadloos aan bij de Nederlandse aanpak'', zei Verhagen.

Klik hier voor een chronologisch overzicht van de troepenopbouw in Afghanistan.