DEN HAAG - Radovan Karadzic is nu wel bereid met een door het Joegoslavië-Tribunaal aangestelde advocaat samen te werken, als hij die zelf mag uitkiezen.

Dit zei zijn juridisch adviseur Peter Robinson vrijdag tijdens een persconferentie voor het VN-hof in Den Haag.

Karadzic verdedigt zichzelf. Hij kwam in oktober niet opdagen bij het begin van zijn proces omdat hij naar eigen zeggen te weinig voorbereidingstijd heeft gehad.

De rechters besloten daarop dat de griffie een 'stand-by' advocaat moest aanwijzen die de verdediging overneemt als de ex-president van Republika Srpska de rechtsgang blijft dwarsbomen, als de zaak op 1 maart wordt hervat.

Samenwerken

In eerste instantie liet Karadzic weten dat hij niet met de 'stand-by' zou samenwerken. Nu is hij bereid dat wel te doen, als dat iemand is uit ex-Joegoslavië, met dezelfde taal en cultuur. Karadzic heeft vrijdag dan ook beroep aangetekend tegen de benoeming van de Brit Richard Harvey, die door de griffie is aangezocht.

Volgens Robinson was Karadzic 'optimistisch' dat hij zich met de hulp van een stand-by advocaat van de Balkan enigszins zou kunnen voorbereiden op '1 maart', maar toen hem de Brit Harvey werd toegewezen, raakte hij 'gefrusteerd'.

Voorbereiding

Karadzic werkt hard aan de voorbereiding van zijn zaak, soms tot vier of vijf uur in de ochtend, vertelt Robinson. Met meer dan 1,3 miljoen pagina's dossier gaat het om de meest complexe zaak ooit voor het tribunaal.

Robinson, die een geschil heeft met de griffie over betaling, heeft zijn werkzaamheden als juridisch adviseur Karadzic na een onderbreking van enkele weken weer hervat.

Hij wordt bijgestaan door twaalf stagiares en enkele hoogleraren die gratis werken. Door de beperkte middelen voor zijn ondersteuning is het maar de vraag of Karadzic op 1 maart klaar is voor zijn proces, zegt Robinson.

Karadzic moet terechtstaan voor onder meer zijn veronderstelde rol bij de genocide na de val van Srebrenica in 1995.