ISLAMABAD - Een Talibangevangene in Pakistan die topterrorist Osama bin Laden enkele malen ontmoette voor de aanslagen van 11 september in de VS, zegt dat hij begin dit jaar opnieuw de kans had hem te zien.

De gevangene kon Bin Laden spreken via een vriend van hem, een lid van de stam Mehsud. Die zei net bij Bin Laden vandaan te komen, berichtte de BBC vrijdag.

De contactpersoon regelde ontmoetingen tussen buitenlandse al-Qaedastrijders en Bin Laden.

''Bin Laden adviseert die strijders over aanslagen in Europa en andere plaatsen'', aldus de gevangene, die om juridische redenen anoniem bleef.

''De contactpersoon kwam uit de oostelijke Afghaanse provincie Ghazni, dus ik denk dat Bin Laden daar toen ook zat.''

Verblijfplaats

''De sjeik (Bin Laden) heeft geen vaste verblijfplaats'', legde de gevangene uit.

Volgens hem hield Bin Laden zich op in Afghanistan vanwege de Amerikaanse raketaanvallen met onbemande vliegtuigjes in het westen van Pakistan, een wetteloos gebied waar Taliban- en al-Qaedastrijders zich schuilhouden.

De gevangene heeft nauwe banden met Talibanleiders in Pakistan en Afghanistan, zei een Pakistaanse veiligheidsfunctionaris. Hij was betrokken bij fondsenwerving en ontvoeringen voor de Taliban.

Geloofwaardig

Volgens een Amerikaanse ex-CIA analist, Bruce Riedel, is het verhaal geloofwaardig en moet het worden nagetrokken.

''Wat zo bijzonder is aan dit verhaal, is dat we voor het eerst iemand hebben die zegt dat hij Bin Laden heeft ontmoet en onlangs de kans had hem opnieuw te zien.''

Ook stelt hij: ''Alle westerse inlichtingendiensten zijn al zeven jaar op zoek naar Bin Laden en zij zijn nog niet op zo'n informatiebron gestuit.''

Het verhaal van de gevangene sluit aan bij dat van de Pakistaanse regering, die stelt dat Bin Laden niet op Pakistaans grondgebied verblijft.