WASHINGTON - Anthoney Sowell, de Amerikaan die elf vrouwen vermoordde en verborg in zijn woning in de stad Cleveland, beweert geestelijk gestoord te zijn. Daarmee hoopt hij te ontkomen aan executie, zo meldde het Openbaar Ministerie donderdag (lokale tijd).

De aanklagers gaan de doodstraf eisen tegen de 50-jarige verdachte. Ze beschuldigen hem van 85 misdrijven, waaronder moorden, verkrachtingen, ontvoeringen en mishandelingen. Sowell zou zijn daden hebben begaan tussen juni 2007 en juni 2009.

Hij werd op 31 oktober gearresteerd in de buurt van zijn woning. De zaak kwam aan het rollen nadat een vrouw aangifte tegen hem had gedaan wegens ontvoering en verkrachting.

Tijdens een huiszoeking stuitte de politie op stoffelijke overschotten. Dagenlang werd het 'horrorhuis' doorzocht. Uiteindelijk werden de resten van elf vrouwen opgespoord in het pand en in de tuin.

Inrichting

''Een jury zal moeten bepalen of de verdediging heeft bewezen dat hij geestelijk gestoord is'', aldus aanklager Bill Mason. ''Als ze besluiten dat daarvan inderdaad sprake is, dan wordt hij niet overgebracht naar een gevangenis, maar naar een psychiatrische inrichting, waar ze zijn geval om de paar jaar opnieuw zullen beoordelen.''

Sowell zat eerder al een celstraf van vijftien jaar uit wegens de verkrachting van een zwangere vrouw in 1989. Hij kwam in 2005 weer op vrije voeten.