TURIJN - De spijtoptant Gaspare Spatuzza, die de Italiaanse premier Silvio Berlusconi beschuldigt van banden met de maffia, legt vrijdag voor het eerst in een openbare zitting een verklaring af voor de rechter.

Honderden journalisten uit de hele wereld hebben zich al geaccrediteerd bij het Paleis van Justitie in Turijn, zo meldde de krant la Repubblica donderdag.

Het gerechtshof van Palermo heeft de zaak om veiligheidsredenen verplaatst naar de hoofdstad van Piemonte. Spatuzza wordt in een zwaar beveiligde, ondergrondse rechtszaal gehoord.

Hoger beroep

Formeel gaat het om het hoger beroep van Marcello Dell'Utri, een naaste medewerker van Berlusconi die al in eerste aanleg tot negen jaar is veroordeeld wegens samenwerking met de maffia.

In de pers is al uitgelekt dat Spatuzza ook Berlusconi zwaar belast. Daarom is de aandacht van de media zeer groot. Spatuzza was begin jaren negentig de rechterhand van Giuseppe en Filippo Graviano, twee kopstukken van Cosa Nostra, de maffia op Sicilië.

De Graviano's zouden in 1993/94 op zoek zijn gegaan naar nieuwe bondgenoten van de maffia in de politiek, nadat de christendemocratische Democrazia Cristiana uiteen was gespat als gevolg van het corruptieschandaal Mani Pulite (Schone Handen).

Verhoren

Spatuzza zou volgens uitgelekte berichten over verhoren hebben gezegd dat de Graviano's Dell'Utri en Berlusconi uitkozen als nieuwe contactpersonen in de politiek.

Naast het hoger beroep van Dell'Utri in Turijn wordt vrijdag ook een rechtszaak tegen Berlusconi zelf hervat. Hij moet in Milaan terechtstaan op verdenking van omkoping van de Britse advocaat David Mills.

Valse verklaring

Die heeft in twee rechtszaken een valse verklaring afgelegd om Berlusconi te beschermen tegen een veroordeling wegens boekhoudfraude en belastingontduiking. Mills is daarvoor al in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel wegens het dwarsbomen van de rechtsgang.

Premier Berlusconi heeft al laten weten dat hij vrijdag geen tijd heeft om naar zijn proces in het Noord-Italiaanse Milaan te komen. Hij moet in Zuid-Italië een nieuwe snelweg openen.