AKEN - De rechtbank in Aken beslist dinsdag of het proces tegen de Nederlandse ex-SS'er Heinrich Boere doorgaat. Dat heeft de rechtbank in het Duitse Aken donderdagochtend laten weten.

De rechters zeggen meer tijd nodig te hebben om te reageren op een verzoek van de verdediging om de rechtszaak te stoppen.

Een van de advocaten van Boere deed dinsdag een beroep op het die dag in werking getreden Verdrag van Lissabon, waarin volgens hem staat dat iemand in Europa niet twee keer voor hetzelfde mag worden vervolgd of gestraft.

Omdat de Nederlandse oorlogsmisdadiger in 1949 al werd veroordeeld, is de zaak daarmee afgedaan, stelt de verdediging van Boere.

Argumenten

De rechtbank volstond donderdag met het aanhoren van de argumenten van de aanklagers en de advocaten van de nabestaanden. Zij betoogden om gewoon door te gaan met de berechting. Volgens het Openbaar Ministerie staat het Verdrag van Lissabon namelijk niet boven de Duitse grondwet.

Doodstraf

Boere staat sinds 2 november in Aken terecht voor de moord op drie Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1949 kreeg hij daarvoor in Nederland al de doodstraf, die later werd omgezet in levenslang. Omdat Boere wist te ontsnappen, heeft hij zijn straf nooit ondergaan.

Uiteindelijk kwam de oorlogsmisdadiger in 1954 in Duitsland terecht. Aangezien hij het Duitse staatsburgerschap had gekregen, mocht Duitsland hem niet uitleveren.

Ook een verzoek om hem daar gevangen te zetten ging de mist in, omdat het Nederlandse vonnis in Duitsland niet rechtsgeldig is. Daarom begon justitie in Duitsland de nieuwe strafzaak tegen hem.

De zaak wordt dinsdag voortgezet.