AMSTERDAM - Desi Bouterse heeft gezegd dat er tijdens zijn regime in de jaren 80 meer mensen vermoord hadden moeten worden. Dat heeft een getuige in de rechtszaak van de Surinaamse oud-dictator woensdag gezegd voor de rechtbank.

Bouterse deed zijn uitspraak ongeveer twee jaar geleden in een interview, zei de getuige, oud-journalist Henry Does. Volgens Does duidt de uitspraak erop dat Bouterse betrokken was bij de Decembermoorden van 1982, waarvoor hij terechtstaat.

Bouterse was tot verdriet van Does niet op de zitting aanwezig. "Ik wou dat hij hier in de rechtszaal was, zodat ik zijn gezicht kon zien", zei hij geagiteerd. De advocaat van Bouterse, Irwin Kanhai, verliet kort na het begin van het getuigenverhoor abrupt de rechtszaal. Hij wilde niet reageren op de woorden van Does.

Decembermoorden

Bouterses proces begon ruim een jaar geleden en werd dinsdag na een onderbreking van een maand hervat. Hij wordt er met elf anderen van beschuldigd in december 1982 vijftien politieke tegenstanders te hebben vermoord. Hij ontkent, maar heeft in 2007 publiekelijk zijn excuses aangeboden en de politieke verantwoordelijkheid aanvaard.