BRUSSEL - Maxime Verhagen, Hillary Clinton en 26 andere ministers van Buitenlandse Zaken van NAVO-landen beginnen donderdagnamiddag in Brussel aan tweedaags beraad. Ze beslissen donderdagavond of de republieken Montenegro en Bosnië-Herzegovina in een voorfase van lidmaatschap mogen komen.

Naar verwachting gebeurt dat wel met Montenegro. Maar mede op aandringen van Nederland moet Bosnië waarschijnlijk later nog eens terugkomen.

Vrijdagochtend buigen de ministers zich over Afghanistan. Minister Verhagen kan in de wandelgangen rekenen op flink wat druk van collega-ministers om in 2010 toch vooral veel militairen in Afghanistan te houden.

De VS meldden woensdag juist extra militairen te sturen voor de zogeheten ISAF-missie, de grootste NAVO-operatie ooit.

OVSE

De ministers van de NAVO-landen ontmoeten vrijdagmiddag tevens hun Russische collega Sergei Lavrov. Die had woensdag nog gepleit voor een actiever veiligheidsbeleid tussen Rusland en de VS bij de NAVO. Maar diplomaten verwachten dat de NAVO Lavrov voor zulk overleg doorverwijst naar een andere organisatie, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).