MANILLA - Twee mannen hebben schuld bekend aan deelname aan de moordpartij op de Filipijnen vorige week maandag, waarbij 57 mensen om het leven werden gebracht.

Dat meldde de Filipijnse tv-zender ABS-CBN donderdag. Esmail Canapia en Takpan Dilon zijn leden van een burgermilitie en hebben naast de bekentenissen ook getuigenverklaringen afgelegd.

Zij stellen dat Andal Ampatuan junior, de zoon van de zittende gouverneur van de provincie Maguindanao, opdracht heeft gegeven voor het bloedbad dat werd aangericht onder leden en sympathisanten van een rivaliserende politieke clan.

Ampatuan junior gold al als hoofdverdachte. Canapia en Dilon beweren dat de man aanwezig was op de plek van de massaexecutie in Barangay Saniag, een afgelegen dorp. Vier andere leden van de machtige Ampatuan-familie zouden ook hebben meegedaan aan het geweld.

Burgemeester

Ampatuan junior is burgemeester van een gemeente in Maguindanao. Hij wilde bij de regionale verkiezingen van volgend jaar zijn vader opvolgen. De meeste slachtoffers van het bloedbad waren aanhangers van zijn tegenstander, Esmael Mangadadatu. De Ampatuanclan heeft inmiddels laten weten dat ze geen kandidaat inschrijft voor de stembusgang.

Tot nu toe ontkent Ampatuan junior iedere betrokkenheid bij het bloedbad. Hij is gearresteerd en overgebracht naar Manilla. Tientallen verdachten en ooggetuigen bevinden zich inmiddels ook in de hoofdstad van de eilandengroep in Oost-Azië.

Politie

Onder de verdachten zijn 24 politieagenten. De lokale politie is vermoedelijk betrokken geweest bij de moorden, die hebben geleid tot ontzetting in de Filipijnse maatschappij. Duizend agenten verliezen waarschijnlijk hun baan in de provincie Maguindanao.

Politiekorpsen uit andere delen van de Filipijnen leveren manschappen aan de zuidelijke provincie, om te voorkomen dat het onderzoek naar het bloedbad wordt gefrustreerd.