DEN HAAG - De Nederlandse minister van Defensie Eimert van Middelkoop is vol lof over de nieuwe strategie van de Amerikaanse regering voor Afghanistan.

President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft in zijn toespraak van dinsdagavond (lokale tijd) ''een heldere en herkenbare visie over het vervolg van de missie in Afghanistan neergelegd'', zo meent de bewindspersoon.

Van Middelkoop onderschrijft de prioriteiten die president Obama stelt, zoals de deadline van juli 2011, die deze heeft gesteld voor het begin van de terugtrekking van Amerikaanse troepen.

Noodzakelijke transitie

De Nederlandse minister van Defensie liet in een woensdagmorgen afgegeven verklaring weten dat het ''verstandig is dat Obama niet spreekt van een exit-strategie, maar wijst op een noodzakelijke transitie, waarin de verantwoordelijkheden worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten''.

''In Uruzgan kan Nederland mogelijk al volgend jaar de eerste stappen zetten in de overdracht van verantwoordelijkheden aan de Afghanen'', aldus Van Middelkoop.

Gates

Van Middelkoop, die telefonisch op de hoogte was gesteld over de hoofdlijnen van de nieuwe Afghanistan-strategie door zijn Amerikaanse collega Robert Gates, vindt dat de regering van de VS met recht een beroep doet op de bondgenoten om ook extra troepen te leveren.

De Amerikaanse regering heeft een dringend appel gedaan aan NAVO-bondgenoten, waaronder Nederland, om net als de VS extra troepen beschikbaar te stellen voor de operaties in Afghanistan.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is blij met de nieuwe strategie. Volgens hem heeft Obama een ''verstandig besluit'' genomen door de hulp aan de Afghanen te versnellen en te verbreden, zodat ze zelf voor veiligheid en opbouw van hun land kunnen zorgen.

''Het geeft aan dat hij vertrouwen heeft in de internationale missie in Afghanistan'', zei Verhagen woensdag vanuit Athene. De strategie van Obama sluit volgens hem naadloos aan bij de ''totaalaanpak'' van Nederland. Daarbij wordt naast de inzet van militairen ook gezorgd voor ontwikkeling van het land en goed bestuur.

Clinton

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft Verhagen vorige week in een telefoongesprek al ingelicht over de plannen van Obama. De president vraagt alle bondgenoten, dus ook Nederland, om actief te blijven in Afghanistan.

''Men weet dat Nederland z'n deel doet en dat we de leiding in Uruzgan komend jaar overdragen'', zei Verhagen. Wat er daarna gebeurt, moet het kabinet nog beslissen.

Resulaten

Verhagen wil daar in het openbaar niet op vooruitlopen. Wel zei hij dat de resultaten die Nederlandse militairen, ontwikkelingswerkers en diplomaten in Afghanistan hebben geboekt, moeten worden veiliggesteld. Ruim veertig landen doen nu mee aan de internationale missie.

''Als die allemaal zouden zeggen 'laat de anderen dat maar opknappen', dan is Afghanistan binnen de kortste keren weer een vrijplaats voor terroristen. De zorg voor veiligheid in Afghanistan en daarmee ook Nederland kun je niet zomaar afschuiven op anderen'', stelde de CDA-bewindsman.

Van Middelkoop benadrukte in zijn verklaring dat de regering nog geen besluit heeft genomen over de Nederlandse bijdrage aan de internationale troepenmacht in Afghanistan na 1 augustus 2010, als de huidige missie in Uruzgan afloopt.

Nederland heeft op dit moment circa tweeduizend militairen gelegerd in Afghanistan.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy is positief over het besluit. Het staatshoofd wil echter nog niet vooruit lopen op een uitbreiding van de Franse troepenmacht.

Obama's speech was ''moedig, vastberaden en helder en geeft een nieuwe impuls aan de internationale toewijding en biedt nieuwe perspectieven'', aldus Sarkozy in een uitgegeven verklaring.

Klein aantal

Frankrijk heeft op dit moment iets meer dan drieduizend manschappen gelegerd in Afghanistan. Dat is een relatief klein aantal.

Het veel kleinere Nederland heeft bijvoorbeeld ruim tweeduizend militairen in Afghanistan, terwijl Groot-Brittannië al heeft aangekondigd dat het onder voorwaarden bereid is de militaire aanwezigheid te willen uitbreiden van de huidige 9.000 naar circa 10.000.

Sarkozy overweegt de troepen in Afghanistan te versterken, maar gaf woensdag nog geen openheid van zaken.

Minder enthousiast

De Republikeinse oppositie in de Verenigde Staten is minder enthousiast over de plannen van Obama, en dan met name over diens deadline wat betreft het begin van de aftocht van Amerikaanse militairen uit Afghanistan.

''Een terugtrekkingsdatum spoort al-Qaeda en de Taliban aan, ontmoedigt onze Afghaanse partners en maakt het minder waarschijnlijk dat zij hun levens willen riskeren om zich bij ons aan te sluiten in de strijd'', reageerde de prominente Republikeinse Senator John McCain, tijdens de presidentsverkiezingen vorig jaar nog de rivaal van Obama.