WASHINGTON - De Amerikaanse regering wil in juli 2011 beginnen met het terugtrekken van troepen uit Afghanistan. Maar eerst wordt de troepenmacht zo snel mogelijk uitgebreid met 30.000 manschappen.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag in zijn lang verwachte toespraak over een nieuwe strategie voor Afghanistan.

Obama presenteerde zijn plan voor een gehoor van militairen op de militaire academie van West Point in de staat New York.

De 35 minuten durende toespraak werd vanaf acht uur 's avonds rechtsreeks uitgezonden op Amerikaanse nieuwszenders.

Kerst

De eerste extra Amerikaanse manschappen worden al rond de kerstdagen verwacht in Afghanistan. De troepen zullen met name worden ingezet in het zuiden en het oosten van het land, waar het verzet van de radicaalislamitische Taliban het hevigst is.

Dit gebied grenst aan buurland Pakistan, waar extremisten nog altijd bolwerken hebben, ondanks een offensief van het Pakistaanse leger.

Augustus

De Amerikaanse regering streeft ernaar de troepenmacht uiterlijk in augustus volgend jaar op volle sterkte te hebben. Obama hoopt dat de NAVO-partners op hun beurt tienduizend extra troepen naar Afghanistan sturen.

''Onze vrienden hebben samen met ons gevochten en verliezen geleden in Afghanistan'', aldus Obama, die drie maanden heeft uitgetrokken voor het bedenken van zijn nieuwe strategie. ''Nu moeten we ons samen inspannen om deze oorlog tot een succesvol einde te brengen.''

De president kreeg steun van NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen. Die verwacht dat de NAVO-lidstaten zeker vijfduizend extra militairen zullen leveren, en mogelijk nog duizenden meer.

Oneens

Obama is het oneens met critici die vinden dat zijn regering beter had kunnen kiezen voor een strategie zonder deadlines. Hij wees op de hoge kosten van de al acht jaar durende militaire aanwezigheid in Afghanistan en hij wil druk uitoefenen op de Afghaanse regering, die de afgelopen jaren te weinig resultaten heeft geboekt.

''Het moet duidelijk zijn, dat de Afghanen de verantwoordelijkheid voor hun veiligheid moeten overnemen en dat Amerika geen eindeloze oorlog wil voeren in Afghanistan'', waarschuwde Obama. Hij verzekerde zijn landgenoten dat de terugtrekking van Amerikaanse militairen uiterlijk over anderhalf jaar begint.

Belasting

Het uitbreiden van de Amerikaanse troepenmacht gaat de belastingbetaler naar schatting 30 miljard dollar (19,8 miljard euro) kosten. Daarmee komen de kosten van de impopulaire militaire operatie in Afghanistan in het lopende fiscale jaar rond de 95 miljard dollar (62,9 miljard euro) te liggen.

Toespraak Obama