LAUSANNE - Ongeveer vijfduizend mensen hebben dinsdagavond in het Zwitserse Lausanne betoogd tegen het verbod om minaretten te bouwen.

Afgelopen zondag sprak een meerderheid van de kiezers zich in een referendum uit voor het verbod. Het werd voorgesteld door rechtse, nationalistische partijen.

De betogers gingen van de kathedraal van de stad naar de moskee en riepen onder meer ''nee tegen discriminatie'', ''voor een solidair Zwitserland'' en ''we zijn allen moslims''.

De actiegroep Beweging voor Strijd tegen Racisme had tot het protest opgeroepen en werd daarin gesteund door joodse, islamitische, protestantse en rooms-katholieke gemeenschappen in de stad.

Onrust

Het verbod heeft tot onrust geleid in Zwitserland vooral in steden waar van de uitslag met enige verbazing kennis is genomen en waar ook een economische weerslag wordt gevreesd.

Zondag sprak zich 57,5 procent van de kiezers zich uit voor het verbod. Sommige media zagen dinsdag een diep verdeeld Zwitserland tussen enerzijds het traditioneel en nationalistisch ingestelde deel van de bevolking en anderzijds het modern en internationaal gerichte deel.

Betoging tegen minaretverbod