BRUSSEL - Een rechtszaak tegen het Zwitserse besluit om geen nieuwe minaretten toe te staan, is erg lastig. President Jean-Paul Costa van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft dat dinsdag gezegd.

Het hof, waarbij 47 landen zijn aangesloten, kan staten veroordelen als ze bijvoorbeeld discrimineren of de vrijheid van godsdienst schenden.

''Bij mijn weten is het nog nooit gebeurd dat bij ons een klacht is ingediend tegen de uitslag van een referendum'', zei Costa tijdens een persgesprek in Brussel. ''Bovendien is moeilijk te bepalen wie slachtoffer is. Een moslimvereniging, een persoon? Dat is niet erg duidelijk.''

Costa verwacht dat een vonnis enkele jaren op zich kan laten wachten, als de rechters geen spoedprocedure toestaan.

57 procent

Meer dan 57 procent van de Zwitsers stemde zondag voor het minaretverbod. De vier bestaande minaretten (torens bij moskeeën) mogen wel blijven staan.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zei maandag dat het verbod mogelijk strijdig is met de vrijheid van godsdienst. Belanghebbenden zouden het verbod eventueel kunnen laten toetsen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.