DEN HAAG - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) is dinsdagochtend begonnen met de mondelinge behandeling van de kwestie of de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo legaal is.

De etnisch Albanese meerderheid in de Servische provincie Kosovo verklaarde vorig jaar eenzijdig haar onafhankelijkheid.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de ICJ-rechters in het Haagse Vredespaleis om een juridisch advies gevraagd over de legaliteit van die stap.

Dat gebeurde op instigatie van de regering in Belgrado, die haar afvallige provincie terug wil.

'Uitdaging'

De Servische delegatie kreeg van de bejaarde ICJ-president Hisashi Owada (Japan) als eerste het woord.

De Servische delegatieleider, Dusan Batakovic, noemde de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring een ''uitdaging van de internationale rechtsorde'' en een ''flagrante schending'' van de beginselen van soevereiniteit en territoriale integriteit.

Tijdelijk bestuur

De Kosovo-Albanezen hebben ook de VN-Veiligheidsraad uitgedaagd, aldus Batakovic, door de ''juridische status te beëindigen'' die de raad voor Kosovo heeft vastgelegd: tijdelijk VN-bestuur, terwijl de provincie onderdeel blijft van Servië.

Kosovo is de ''historische wieg van Servië'' en een pilaar van zijn nationale identiteit, zei Batakovic. Door de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring zijn de Serven in Kosovo ''een minderheid in eigen land geworden''.

Vele honderden Serviërs zijn gedood of worden vermist sinds de terugtrekking van de Servische politie en het Joegoslavische leger in 1999. Tientallen Servische kerken en kloosters zijn sindsdien vernield.

Eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring

Batakovic ontkende niet dat ook de Servische kant tot 1999 misdaden heeft gepleegd, tijdens het bewind van president Slobodan Milosevic. Daders van die misdrijven zijn gestraft, door Servische rechters en door het Joegoslavië-Tribunaal.

Batakovic zei te hopen dat het juridisch advies van het Gerechtshof leidt tot een compromis dat recht doet aan alle partijen.

De ''auteurs van de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring'', zoals het ICJ de Kosovo-Albanese leiders voorzichtig noemt, krijgen dinsdagmiddag het woord.

Kosovo-zittingen