WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama gaat 34.000 extra militairen naar Afghanistan sturen. Dat meldde de krant Washington Post maandag (lokale tijd) op gezag van hoge overheidsfunctionarissen en diplomatieke bronnen.

Obama treedt dinsdagavond op de militaire academie van West-Point in de staat New York naar buiten met zijn nieuwe strategie voor Afghanistan.

Geruchten over een uitbreiding van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in dat land met circa 30.000 militairen deden de afgelopen dagen al de ronde.

Bevolking

Daarnaast lekte een aantal andere details uit. Zo moet de aandacht van de militairen volgens Obama meer uitgaan naar bescherming van de bevolking in relatief dichtbevolkte gebieden.

Verder moeten Afghaanse strijdkrachten worden opgeleid om de veiligheid in eigen hand te nemen en het vertrek van de buitenlandse bondgenoten dichterbij te brengen. In 2012 zouden er 400.000 Afghaanse militairen en politieagenten actief moeten zijn, tweemaal zo veel als nu.

Troepenmacht

De president van de Verenigde Staten gaf eerder dit jaar zijn goedkeuring aan een uitbreiding van de Amerikaanse troepenmacht in het Centraal-Aziatische land met 22.000 manschappen. Op termijn zijn er meer dan honderdduizend Amerikaanse militairen gelegerd in Afghanistan.

Obama zet zijn NAVO-partners deze dagen onder druk om ook meer troepen te sturen. Hij hoopt dat onder meer de Europese bondgenoten bij elkaar circa vijfduizend extra militairen leveren voor de operaties in Afghanistan.

Uitbreiding

Groot-Brittannië is onder voorwaarden bereid om de troepenmacht van de huidige 9500 te verhogen naar circa 10.000. Australië, een andere belangrijke bondgenoot van de VS, ziet uitbreiding van het contingent militairen (nu circa 1500) niet zitten, net als veel andere NAVO-lidstaten.