MINSK - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft maandag een eind gemaakt aan de isolatie van Wit-Rusland. Als eerste westerse leider in vijftien jaar tijd bracht Berlusconi een bezoek aan president Aleksandr Loekasjenko, bijgenaamd ''de laatste dictator van Europa''.

Sinds Loekasjenko in 1994 aan de macht kwam, is hij geregeld bekritiseerd omdat hij volgens het Westen de mensenrechten schendt, verkiezingsuitslagen vervalst en de oppositie en onafhankelijke journalistiek onderdrukt.

Maar volgens Berlusconi houden de Wit-Russen van Loekasjenko: ''Dat is aangetoond door verkiezingen.''

Handelsrelaties

Bij het eendaagse bezoek aan de voormalige Sovet-republiek ging het vooral om de versterking van de handelsrelaties. Loekasjenko kreeg eerder antiwesterse leiders op visite, zoals president Mahmoud Ahmadinejad van Iran, president Hugo Chávez van Venezuela en de Libische leider Muammar Kaddafi.

De Wit-Russische oppositie bekritiseerde het bezoek. ''Berlusconi is een kleurrijk figuur. Hij lijkt op Loekasjenko'', aldus Anatoli Lebedko van de Verenigde Burgerpartij.

''Hij komt naar Wit-Rusland als een zakenman. Voor hem is alles te koop voor een prijs, zelfs als hij Europese waarden moet opofferen.''