LONDEN - De Britse regering stuurt begin december nog eens vijfhonderd militairen naar Afghanistan. Dit heeft de Britse premier Gordon Brown maandag in het parlement gezegd.

Daarmee komt het aantal militairen uit het Verenigd Koninkrijk dat in Afghanistan actief is op 9500. De verse troepen gaan de belaagde eenheden in de zuidwestelijke provincie Helmand versterken.

De Amerikaanse president Barack Obama maakt naar verwachting dinsdag bekend met hoeveel man hij de buitenlandse troepenmacht in Afghanistan wil versterken.

Aangenomen wordt dat hij 30.000 militairen meer wil sturen. Hij heeft Londen, Parijs en Moskou daar al over ingelicht, aldus een regeringswoordvoerder .

VS

De VS en Groot-Brittannië openden begin oktober 2001 de aanval op het schrikbewind van de Taliban naar aanleiding van de vermeende betrokkenheid van die extremisten bij aanslagen in de VS.

Inmiddels doen meer dan veertig landen met in totaal circa 100.000 militairen mee aan de militaire missies die samen met de Afghaanse strijdkrachten (in opleiding) moeten voorkomen dat Taliban de macht heroveren.