AMSTERDAM - In Europa is maandag verdeeld gereageerd op de uitkomst van het referendum over het minaretverbod in Zwitserland. Het Vaticaan bekritiseert het verbod, maar extreem rechtse partijen in Europa reageren verheugd.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt het ''zeer bedroevend'' dat de Zwitserse bevolking in een referendum de bouw van nieuwe minaretten heeft afgewezen.

''Ik hoop dat dit nooit in Nederland gebeurt. Ik ben blij dat wij geen beslissend referendum hebben'', aldus Ter Horst maandag.

Imam

De imam van de grootste moskee in Zwitserland heeft de moslims in de wereld opgeroepen de uitspraak van de Zwitsers over het verbod van de bouw van nieuwe minaretten te respecteren.

Elke uiting waarin de uitspraak wordt afgewezen, zou de moslimgemeenschap schaden, zei imam Youssef Ibram van de moskee van Genève maandag.

Kalmte

Hij riep de moslims op tot kalmte. ''Het zal niet helpen de handel met Zwitserland op te geven of de banden met het land te verbreken'', zei Ibram. Vandalen hebben de moskee in Genève in de aanloop naar het referendum over de minaretten diverse keren beschadigd.

''De moslims moeten respect tonen zonder de uitspraak te accepteren. Zij moeten de beslissing van de Zwitsers respecteren. Anders zullen wij de eerste slachtoffers zijn'', zei de imam.

Italië

In Italië stelde Roberto Calderoli van Lega Nord, die minister is in het kabinet van premier Silvio Berlusconi, dat het verbod ook een duidelijk signaal voor Italië is.

Zijn partijgenoot in het Europees Parlement, Matteo Salvini, eiste direct een soortgelijk referendum in Italië. Zwitserland heeft "een grote les gegeven in democratie en gezond mensenverstand", zei hij.

Angsten

In Frankrijk verwelkomde het Front National (FN) het resultaat van de Zwitserse volksraadpleging. "De zogenaamde elites moeten eindelijk eens stoppen met het negeren van de angsten van mensen in Europa", stelde het FN in een verklaring.

Het zou niet gaan om inperking van de godsdienstvrijheid. Mensen willen geen opvallende symbolen die politiek-religieuze moslims de samenleving willen opdringen, aldus het FN.

Godsdienst

Het Vaticaan daarentegen noemt het verbod een klap voor de vrijheid van godsdienst. Bisschoppen laten in een reactie weten dat de uitspraak "de problemen van het samenleven van de godsdiensten vergroot".

Het verbod leidt ook tot boze reacties in islamitische landen. "Dit voorstel... moet niet alleen worden gezien als een aanval op de godsdienstvrijheid, maar ook als een poging om de gevoelens te beledigen van de moslimgemeenschap binnen en buiten Zwitserland", aldus de invloedrijke Egyptische grootmoefti Sjeik Ali Gomaa.

Schade

De Zwitserse regering doet er alles aan om de schade die het verbod mogelijk veroorzaakt, te beperken. Bern vreest dat de handel met en het toerisme uit moslimslanden forse schade oploopt.

''Zonder dat ik cijfers heb, vrees ik dat het resultaat (van de volksraadpleging) niet zonder gevolgen voor onze export en voor het toerisme zal zijn'', zei minister Eveline Widmer-Schlumpf maandag in de krant Le Temps.

Protest tegen minaretverbod