MÜNCHEN - In het Zuid-Duitse München is maandag met ruim een uur vertraging het proces tegen John Demjanjuk begonnen. De vertraging werd veroorzaakt door de enorme belangstelling voor het proces.

De 89-jarige wordt ervan verdacht bewaker te zijn geweest in het nazivernietigingskamp Sobibor in Polen. Hij zou medeplichtig zijn aan de moord op 27.900 Joden van wie de meesten uit Nederland kwamen.

Het proces tegen de geboortige Oekraïner zal naar verwachting tot mei volgend jaar duren.

Statenloos

Demjanjuk leefde van 1952 tot zijn uitlevering aan Duitsland in mei 2009 in de Verenigde Staten, met een onderbreking voor de jaren dat hij in Israël terechtstond. Hij is nu statenloos en spreekt de beschuldiging tegen.

Tussen 1988 en 1993 stond hij terecht in Israël, maar niet wegens vermeende gepleegde misdaden in Sobibor. Hij werd in eerste instantie ter dood veroordeeld, maar uiteindelijk vrijgesproken.

Artsen

Demjanjuk mag van artsen slechts twee keer negentig minuten per dag bij het proces aanwezig zijn. Er zijn 35 zittingsdagen voor het proces uitgetrokken.

De zaak tegen de geboortige Oekraïner zal naar verwachting tot mei volgend jaar duren.

Mediabelangstelling

De mediabelangstelling is enorm omdat de verwachting is dat dit het laatste grote naziproces zal zijn. Ongeveer 270 journalisten willen het proces bijwonen, maar er is slechts plaats voor 68 verslaggevers.

Pas een uur voor het begin van het proces werden ze het gebouw binnengelaten, terwijl sommigen als sinds 05.00 uur buiten stonden te wachten.

Het leidde tot dringen en chaotische toestanden. Journalisten protesteerden over de omstandigheden waaronder ze moeten werken.

Proces Demjanjuk van start