WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama komt met een tijdschema voor het beëindigen van de oorlog in Afghanistan, als hij dinsdag tijdens een toespraak in de militaire academie in West Point zijn nieuwe strategie voor Afghanistan zal bekendmaken.

Dat berichtte The New York Times maandag op gezag van anonieme regeringsfunctionarissen.

Obama zal dan aankondigen dat hij circa 30.000 extra militairen naar Afghanistan stuurt, aldus de krant.

Maar hij wil de rede ook gebruiken om duidelijk te maken hoe en wanneer hij de massale Amerikaanse militaire aanwezigheid zal terugbrengen.

''Hij wil een helder beeld overbrengen van zowel het tijdschema voor actie als de manier waarop aan de oorlog een einde zal komen'', zegt een functionaris.

Tijdschema

De VS hebben op dit moment bijna 70.000 militairen in Afghanistan. Volgens de bronnen hangt de terugtrekking niet af van bepaalde omstandigheden op de grond.

Obama komt ook niet met een strak en gedetailleerd tijdschema, zoals hij eerder heeft vastgesteld voor de terugtrekking van Amerikaanse eenheden in Irak. Daar vertrekken de laatste VS-militairen eind 2011.

Noodzakelijk

Wel zal hij het Amerikaanse volk duidelijk maken dat een aanzienlijke Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan voor een lange periode noodzakelijk is. Dat zou een signaal aan Pakistan zijn dat de VS de regio niet in de steek zullen laten.

Ook moet het volgens de krant Pakistaanse vrees wegnemen dat rivaal India het vacuüm in Afghanistan zou opvullen na een eventuele Amerikaanse terugtrekking.

In zijn toespraak stelt Obama ook een aantal eisen aan de Afghaanse president Hamid Karzai. Hij wil dat Karzai de corruptie hard aanpakt, goed getrainde Afghaanse militairen en agenten inzet in de strijd tegen de Taliban, en zich richt op de ontwikkeling van het land dat een van de armste van de wereld is.

McChrystal

De Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, heeft om 40.000 extra militairen gevraagd in de strijd tegen de oprukkende radicaalislamitische Taliban. Zonder een troepenuitbreiding loopt de militaire missie uit op een mislukking, aldus de generaal.

Naast de extra Amerikaanse militairen zou Washington de NAVO-partners proberen over te halen 10.000 man extra naar Afghanistan te sturen. De groeiende impopulariteit van de oorlog onder Afghanen en de corruptie in Afghanistan schrikken echter veel bondgenoten af.