TEGUCIGALPA - Porfirio Lobo van de conservatieve Nationale Partij wordt de nieuwe president van Honduras.

Hoewel nog niet alle stemmen van de presidentsverkiezingen van zondag zijn geteld, heeft zijn voornaamste tegenstander, Elvin Santos van de regerende Liberale Partij, zijn nederlaag erkend.

De Nationale Partij eiste de overwinning op, toen 60 procent van de stemmen was geteld.

De rijke grootgrondbezitter Lobo stond toen op 55,9 procent. Santos was niet verder gekomen dan 38 procent.

Lobo volgt interim-president Roberto Micheletti op, die het Midden-Amerikaanse land leidde sinds de afzetting van de linkse president Manuel Zelaya in juni.

Micheletti, die net als Zelaya niet aan de stembusgang meedeed, zei dat hij de macht ''zonder welke voorwaarde dan ook te stellen'' aan Lobo zal overdragen.

Referendum

De nieuwe president deed ook mee aan de vorige verkiezingen, in november 2005, maar moest het toen afleggen tegen Zelaya.

Die wilde in juni een referendum houden om een tweede ambtstermijn mogelijk te maken, maar werd op de ochtend van de volksraadpleging door het leger afgezet.

Het parlement ontzette Zelaya vervolgens uit zijn functie en benoemde Senaatsvoorzitter Micheletti tot interim-president. Hij zou het land moeten leiden tot na de verkiezingen, maar wordt door niemand erkend.

Ballingschap

Zelaya had zijn aanhang opgeroepen niet te gaan stemmen. Hij ging aanvankelijk in ballingschap in Nicaragua, maar keerde in september in zijn land terug en houdt zich sindsdien schuil in de Braziliaanse ambassade in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa.

Volgens de kiescommissie maakte 61,3 procent van de 4,3 miljoen stemgerechtigde Hondurezen de gang naar het stemlokaal.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben gezegd de uitslag van de stemming te aanvaarden. Het land noemde de verkiezingen ''een belangrijke stap voorwaarts''.

In Latijns-Amerika wordt daar anders over geoordeeld. De linkse leiders in Argentinië, Brazilië en Venezuela vinden de stembusstrijd onwettig. De Braziliaanse president Lula da Silva zei te vrezen dat andere 'avonturiers' het voorbeeld van Honduras zullen volgen en staatsgrepen zullen plegen.

De verkiezingen zijn over het algemeen rustig verlopen. In de tweede stad van Honduras, San Pedro Sula. vielen verscheidene gewonden, toen aanhangers van Zelaya slaags raakten met veiligheidstroepen.