MONTEVIDEO - De voormalige rebel José Mujica wordt het nieuwe staatshoofd van Uruguay. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen versloeg hij zondag zijn centrumrechtse rivaal Luis Lacalle. Lacalle was van 1990 tot en met 1995 president van het Zuid-Amerikaanse land.

De 74-jarige Mujica, kandidaat van het linkse Frente Amplio (Breed Front), wordt op 1 maart beëdigd.

Toen 96 procent van de stemmen was geteld, stond hij op 53 procent van de stemmen.

Hij wordt opvolger van Tabaré Vázquez, de eerste linkse kandidaat die ooit werd gekozen tot president in Uruguay, dat ligt ingeklemd tussen de veel grotere buurlanden Brazilië en Argentinië.

Kort nadat de eerste opiniepeilingen onder stemmers naar buiten werden gebracht, erkende Lacalle zijn nederlaag. Hij kreeg ongeveer 44 procent van de stemmen.

Tupamaros

José Mujica was in de jaren zestig medeoprichter van de radicaallinkse Tupamaros-beweging, die zich met bankovervallen, ontvoeringen van politieke tegenstanders en bomaanslagen tegen de rechtse regering in Montevideo keerde. Hij zat veertien jaar in de gevangenis.

Het grootste deel daarvan was onder de militaire dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land (1973-1985).

Sterke economie

Mujica heeft bezworen dat hij het gematigde beleid van zijn voorganger zal voortzetten. Sinds Vázquez en het Frente Amplio vier jaar geleden aan de macht kwamen, is de economie van Uruguay sterk gegroeid.

''De beste publiciteit die wij hadden, was Tabaré Vázquez. Wij zullen zijn programma voortzetten'', zei Mujica voor de televisie. Hij zei dat de verkiezingsstrijd ''winnaars noch verliezers'' heeft opgeleverd en dat de regering die hij gaat leiden ''de waarheid niet in pacht heeft''.

De verkiezingen werden in sommige landelijke gebieden gehinderd door slecht weer. Wateroverlast door stortbuien heeft de laatste dagen aan zeker drie mensen het leven gekost. Zesduizend mensen zijn geëvacueerd. Het ministerie van Defensie zette helikopters in om overheidsfunctionarissen en stembussen naar veilig gebied te brengen.