TEHERAN - Iran gaat tien nieuwe centrales voor de verrijking van uranium bouwen. De Iraanse regering heeft daar zondag opdracht voor gegeven, meldde de Iraanse staatstelevisie.

Op vijf plaatsen die al waren aangeduid kan de bouw beginnen en binnen twee maanden moeten locaties worden aangewezen voor de bouw van vijf andere centrales.

Daarmee streeft president Mahmoud Ahmadinejad naar een verhoging van de capaciteit voor de productie van nucleaire brandstof tot 250 à 300 ton per jaar, aldus de staatstelevisie.

De plannen betekenen een zeer forse uitbreiding van het aantal nucleaire centrales in de Islamitische Republiek Iran. Het land beschikt over een nucleaire fabriek bij Natanz en nabij de stad Qom wordt een complex gebouwd.

IAEA

De aankondiging lijkt een reactie op een nieuwe resolutie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA. Het IAEA tikte vrijdag in Wenen Iran op de vingers voor de bouw van de nieuwe fabriek bij Qom, dichtbij de hoofdstad Teheran.

De Verenigde Staten en andere landen vermoeden al jaren dat Iran in het geheim werkt aan een atoombom. Uraniumverrijking is daarvoor een noodzakelijke stap. Teheran zegt de nucleaire technologie alleen voor vreedzame doeleinden te gebruiken.