GENEVE - Het lijkt erop dat de Zwitserse bevolking het voorstel steunt om de bouw van nieuwe minaretten te verbieden. Dat meldden Zwitserse media zondagmiddag, na sluiting van de stembussen.

Volgens voorlopige tellingen stevenen de voorstanders van het verbod af op bijna 60 procent van de stemmen en dat percentage zal waarschijnlijk niet veel meer veranderen. Later in de middag wordt de definitieve uitslag bekend.

''Het lijkt erop dat het initiatief gesteund wordt'', aldus de website 20 Minuten. ''Dat is een enorme verassing.'' De verwachting was dat het plan van de populistische Zwitserse Volkspartij (SVP) zou sneuvelen.

De Zwitserse regering en veel politieke partijen hadden aangeraden 'nee' te stemmen tegen het voorstel, net als lokale christelijke, islamitische en joodse leiders.

Inbreuk

Ze vinden het inbreuk op de vrijheid van de meningsuiting en vrezen dat de relatie met islamitische landen onder druk komt te staan.

De SVP wil dat de moskeetorens worden verboden, omdat ze symbool zouden staan voor de islamisering van de Zwitserse samenleving. De positie van de partij kwam naar voren in haar campagneposters. Op de afbeeldingen staat een volledig gesluierde vrouw naast zeven minaretten, die lijken op kruisraketten.

Spanningen

In de aanloop naar de volksraadpleging zijn de spanningen opgelopen in de alpenrepubliek, waar circa 400.000 moslims leven. Het land telt in totaal vier minaretten. De afgelopen weken is de moskee van Genève zeker drie keer beklad en beschadigd.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders heeft zondag in een reactie laten weten Zwitserland te feliciteren ''met de prachtige uitslag van het minarettenreferendum''.

''Wat in Zwitserland kan, moet hier ook kunnen'', stelt Wilders per sms. ''Wij zullen het kabinet oproepen ook zo'n referendum in Nederland mogelijk te maken.''