ESSEN - De Duitse politie heeft zondag een van de twee criminelen gearresteerd, die donderdag uit een gevangenis in Aken ontsnapten. Het gaat om de 50-jarige Michal Heckhoff, die onder meer vastzat voor moord.

Heckhoff werd aangehouden in Mülheim an der Ruhr, iets ten westen van Essen.

Omstanders hadden de vluchtauto van de criminelen zien staan en de politie gewaarschuwd. Peter Paul Michalski (46) is nog op de vlucht, aldus de politie.

De politie had het publiek opgeroepen om uit te kijken naar de vluchtauto, maar geen actie te ondernemen tegen het ''gewelddadige en meedogenloze'' duo.

Gestolen

De vluchtauto was zaterdag gestolen van een ouder echtpaar uit Essen. Heckhoff en Michalski zouden het stel urenlang hebben laten rondrijden, voordat ze uit de auto gezet werden.

Omdat de vluchtauto gezien was op de A40 richting de grens, werd gevreesd dat de twee criminelen naar Nederland zouden rijden. Ook had het tweetal volgens het Duitse boulevardblad Bild kaarten van Nederland bij zich.

Extra controle

De Duitse politie controleerde daarom extra aan de grens. Eerder was gemeld dat bij de zoektocht naar de twee ook de Nederlandse politie betrokken zou zijn geweest.

De criminelen kregen bij hun ontsnapping hoogstwaarschijnlijk hulp van binnenuit. De politie arresteerde vrijdag een 40-jarige gevangenismedewerker, die het duo naar buiten zou hebben geloodst en ze van dienstwapens met munitie zou hebben voorzien.