AMSTERDAM - Iran overweegt zich terug te trekken uit het non-proliferatieverdrag nu het land opnieuw op de vingers is getikt door het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Dat heeft het Iraanse parlementslid Mohammad Karamirad zaterdag gezegd.

Ook overweegt het parlement inspecties van Iraanse nucleaire faciliteiten door het IAEA te verbieden. Tot dusverre staat Teheran deze inspecties toe.

Hoewel Karamirad niet voor de regering spreekt, weerspiegelen zijn woorden wel de denkwijze van de regering.

Toezicht

Als Iran zich uit het verdrag terugtrekt staat de islamitische republiek niet langer onder toezicht van het IAEA. Dat zou een flinke klap betekenen voor de pogingen Iran ervan te weerhouden uranium te verrijken voor de eventuele vervaardiging van een kernwapen.

Het dreigement van het parlementslid komt een dag nadat het IAEA een resolutie aannam waarin Teheran wordt opgedragen per direct de bouw van een nucleaire faciliteit in de buurt van de stad Qom stil te leggen en de verrijking van uranium te staken.

Regime

Zijn dreigement zou een tactische zet kunnen zijn om het Westen te waarschuwen voor de eventuele consequenties van verdere stappen tegen het regime, zoals het instellen van nieuwe sancties.

Een ander parlementslid, Hossein Ebrahimi, liet weten dat het parlement de resolutie zondag bespreekt.