MOSKOU - De ontsporing van een sneltrein tussen Moskou en Sint Petersburg is veroorzaakt door een bomaanslag.

Op de rampplek zijn de resten van een explosief gevonden, meldde de Russische federale veiligheidsdienst FSB zaterdag.

De Nevski (Neva) Express liep vrijdagavond halverwege het traject uit de rails. Volgens de autoriteiten kwamen zeker 26 inzittenden om het leven en zijn er achttien vermisten. Ook het aantal van 39 doden is genoemd.

De FSB bracht de Russische president Dmitri Medvedev zaterdag op de hoogte van de bevindingen. De bom zou een kracht hebben gehad van zeven kilo TNT.

Terroristische aanslag

De woordvoerder van het onderzoeksteam, Vladimir Markine, zei dat het zeker om een terroristische aanslag gaat. Mogelijk zitten Tsjetsjeense rebellen of ultranationalistische Russische bewegingen achter de aanslag .

Meteen na het ongeluk nabij het dorp Oeglovka, 350 kilometer ten noorden van Moskou, werd al rekening gehouden met een aanslag, omdat er op de rampplek een krater in de grond zit.

Ook zagen enkele passagiers vlak voor de ontsporing een flits die werd gevolgd door een luide knal.

Gewond

In de veertien wagons van de Nevski Express zaten 663 reizigers. Circa honderd mensen raakten gewond. De luxe trein wordt veel door zakenmensen en regeringsfunctionarissen gebruikt.

De lijn tussen de eerste en tweede stad van het land is een van de drukste van Rusland.

Tweede bom

Een tweede, minder krachtige bom ontplofte zaterdag op vrijwel dezelfde plek. Niemand raakte gewond, maakte het hoofd van de Russische staatsspoorwegen bekend. De lading van de bom ontplofte slechts gedeeltelijk.

Een ultranationalistische groepering eiste zaterdag op internet de verantwoordelijkheid op voor de aanslag, maar de verklaring werd door onderzoekers onmiddellijk in twijfel getrokken.

De claim zou zijn opgedoken op een blog van een activist tegen immigratie, meldden media.

Hoofdverdachte

In 2007 ontspoorde op hetzelfde traject een trein na een bomaanslag. Daardoor raakten dertig mensen gewond. De hoofdverdachte in die zaak, oud-officier Pavel Kosolapov, is nog steeds voortvluchtig.

Kosolapov was een handlanger van de overleden Tsjetsjeense moslimterrorist Sjamil Basajev

De bomaanslag op de Nevski Expres trein is de grootste terreurdaad in Rusland - buiten de Kaukasus - sinds 2004. In dat jaar vielen tachtig doden bij een dubbele aanslag op twee vliegtuigen en werden veertig mensen gedood bij aanslagen in de metro in Moskou.

Deze aanslagen werden toegeschreven aan Tsjetsjeense rebellen voor onafhankelijkheid.

Bij een aanslag op 5 december 2003 op een trein in het zuidwesten van Rusland kwamen 46 passagiers om het leven. Ruim 150 personen raakten gewond. Die aanslag, twee dagen voor parlementsverkiezingen, werd ook toegeschreven aan Tsjetsjeense strijders .