NEW YORK - Leden van een oorspronkelijk Nederlandse protestantse kerk in New York hebben vrijdag voor het eerst officieel hun excuses aangeboden voor de deportatie en afslachting van indianen bijna 400 jaar geleden.

Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.

De huidige New Yorkse kerkgemeenschap Collegiate Church werd in 1628 opgericht in het toenmalige Nieuw-Amsterdam als de Gereformeerde Nederlandse Kerk.

De kerk wordt gezien als het ''geweten'' van de Nederlandse kolonie destijds en is een van de oudste Amerikaanse protestantse kerken.

Nakomelingen

Tijdens een verzoeningsbijeenkomst hield dominee Robert Chase een toespraak voor de afstammelingen van de Lenape-indianen en de nazaten van kerkleden van het eerste uur. Hij sprak de nakomelingen van de gedode en verdreven indianen toe:

''We hebben jullie natuurlijke hulpbronnen verbruikt, jullie volk ontmenselijkt en geen respect betoond voor jullie cultuur. Met pijn in ons hart herinneren wij onze rol in deze gebeurtenissen.''

Fort

De bijeenkomst werd gehouden voor het Nationaal Museum van Amerikaanse Indianen in Manhattan, vlakbij de plaats waar Nederlandse kolonisten eeuwen geleden hun fort hadden gebouwd.

De Nederlanders voerden op deze plek vooral graan en bont uit, voorheen de handelswaar van de indianen.

Het fort stond vlakbij een pad, het huidige Broadway, dat de lokale indianen gebruikten om van de vlakten naar hun dorp te komen. Hier kwamen veel Lenape-indianen om het leven. Vrijdag was de nationale erfgoeddag van de oorspronkelijke bewoners van Amerika.