MOSKOU - Door een treinongeluk tussen de Russische hoofdstad Moskou en de stad Sint Petersburg zijn vrijdag zeker 39 mensen om het leven gekomen.

Bijna negentig mensen raakten gewond. Dat heeft de Russische minister voor Noodtoestanden Sergej Sjoigoe gezegd tegen persbureau Interfax.

De trein vervoerde volgens het ministerie van Noodtoestanden 663 passagiers in 14 wagons. Tussen Alesjinka in de regio Tver en Oeglovka in de regio Novgorod ontspoorden drie of vier treinstellen.

''Twee wagons lagen compleet ondersteboven. Sommige mensen waren verpletterd onder het metaal. Ik hoorde geschreeuw en gekreun'', zei een van de passagiers tegen de nieuwszender Vesti.

Aanslag

Volgens anonieme bronnen binnen het veiligheidsapparaat gaat het mogelijk om een aanslag. Bij de plaats van het incident is een kleine krater gevonden en getuigen hebben verklaard dat ze voor het ongeluk een luide explosie hebben gehoord.

President Dmitri Medvedev heeft het hoofd van de veligheidsdienst FSB en een openbaar aanklager de opdracht gegeven de oorzaak van de ontsporing uit te zoeken.

Traject

De Neva Express tussen de beide steden is een van de drukste treinverbindingen van Rusland. In 2007 ontspoorde op dit traject een trein na een bomaanslag.

Daardoor raakten dertig mensen gewond. Tsjetsjeense rebellen en ultranationalistische Russische bewegingen werden toen genoemd als mogelijke daders.