AKEN - De twee zware criminelen die donderdagavond uit een gevangenis in het Duitse Aken waren ontsnapt, hebben vrijdag enige tijd een vrouw gegijzeld.

Ze dwongen de autobestuurster met hen van Keulen naar Essen te rijden en lieten daar de auto achter toen de benzine op was.

Ze vluchtten te voet verder. De vrouw bleef ongedeerd achter in het voertuig, aldus de politie.

De politie is in het zuiden van Essen een grote zoekactie begonnen. Daarbij zijn een helikopter en speurhonden ingezet, maar het leverde niets op.

De politie heeft het onderzoek volgens de omroep WDR intussen uitgebreid naar Mulheim. Het wordt niet uitgesloten dat het tweetal er opnieuw met een auto vandoor is.

Hulp ontsnapping

De politie heeft vrijdagmiddag een medewerker van de gevangenis in Aken aangehouden. Hij wordt ervan verdacht de criminelen bij de vlucht te hebben geholpen. De man zat tijdens de ontsnapping bij de poort van de gevangenis.

Michael Heckhoff (50) en Peter Paul Michalski (46) overmeesterden donderdagavond een cipier en wisten een wapen uit een kluis te bemachtigen.

Ze moesten door vijf deuren voor ze buiten waren. Op het moment van de ontsnapping waren circa veertig bewaarders aan het werk.

Taxi

Buiten gijzelden ze een taxichauffeur en dwongen hem naar de plaats Kerpen te rijden. Daar stapten ze met de chauffeur in een tweede taxi en reden ze naar Keulen.

Toen ze daar bij het hoofdstation waren aangekomen, vluchtten de twee mannen de binnenstad in. Die werd door de politie volkomen afgegrendeld, maar ze wisten te ontkomen door een automobiliste te gijzelen.

Levenslang

De mannen zaten vast wegens moord, poging tot moord en ontvoering. Ze zaten beiden een levenslange gevangenisstraf uit. Bij de zoektocht naar de twee zou ook de Nederlandse politie betrokken zijn geweest.

De politie in Duitsland waarschuwde mensen geen actie te ondernemen tegen het ''gewelddadige en meedogenloze'' duo.