PARIJS - In Frankrijk zijn twee mensen overleden nadat ze besmet waren geraakt met een gemuteerde vorm van de Mexicaanse griep. Dat hebben functionarissen vrijdag bekendgemaakt.

De beide gevallen stonden los van elkaar. Volgens de overheid is het aangepaste virus beter in staat om de longen te raken.

Het is de eerste medicijnresistente variant van de in totaal twaalfhonderd in Frankrijk vastgestelde mutaties die experts wisten te ontdekken.

Deze mutatie zou eerder ook al in Noorwegen zijn opgedoken. Een van de slachtoffers had niet alleen deze aangepaste vorm van Mexicaanse griep onder de leden, maar ook één die resistent is tegen virusremmers.

Muteren

Ook in Mexico was iemand in april overleden aan deze gemuteerde vorm. Verder dook deze variant op in Brazilië, China en de Verenigde Staten.

Het griepvirus staat erom bekend snel te muteren. Het past zich onder meer aan als er vaak medicijnen worden voorgeschreven, zoals de virusremmer Tamiflu.

Dat is vooral vervelend voor de makers van een vaccin tegen het virus, omdat de werking daarvan kan verminderen als het virus zich aanpast.

Mens op mens

Een gemuteerde vorm van de Mexicaanse griep kan vooral gevaarlijk worden als deze van mens op mens overdraagbaar is. Tot nu toe is zo'n besmetting nog niet vastgesteld, zei een woordvoerder van het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

Hij reageerde op het bericht dat in Frankrijk twee mensen zijn overleden aan een gemuteerde vorm van de Mexicaanse griep. Of in Frankrijk sprake is van overdracht van de ene persoon op de andere is onduidelijk, zo ook wat voor virus het is.

Het griepvirus kan altijd iets veranderen. Zo'n mutatie kan vooral gevaarlijk zijn voor degene die al besmet is, omdat virusremmers dan niet werken.

Resistent

Of de griepprik bescherming biedt tegen een mutatie is onduidelijk. ''We volgen het virus in Nederland op de voet en doen onderzoek bij mensen die in het ziekenhuis belanden of overlijden'', aldus de zegsman.

In Nederland is bij drie mensen griep gevonden die resistent was tegen virusremmers. Bij hen was dus ook sprake van een veranderd virus.

In onder meer Noorwegen en Mexico en nu dus ook Frankrijk zijn eveneens mutaties gevonden. Maar van overdracht van gemuteerde griep van mens op mens is in Nederland nog niks gebleken.