AKEN - De advocaat van Heinrich Boere, Gordon Christiansen, heeft vrijdag voor de rechtbank in Aken een brief voorgelezen die zijn cliënt aan de rechtbank heeft geschreven.

Daarin verhaalt de van moord verdachte Nederlandse ex-SS'er over zijn leven. Er klonk geen woord van spijt door in de tekst die de raadsman voorlas.

Heinricht Boere werd in 1921 geboren in een gezin met een Duitse moeder en Nederlandse vader in Eschweiler.

Vlak voor de oorlog woonde het gezin in Maastricht en werkte Boere bij de Sphinx porseleinfabriek. Hij verdiende daar zeer weinig; het gezin leefde in armoede.

Bezetting

De Duitse bezetting verbeterde de situatie aanzienlijk. Vader kreeg werk bij de bouw van bunkers aan de kust.

Daarin door moeder gesteund meldde Boere zich vrijwillig bij de SS, omdat hij dan na twee jaar dienst het Duitse staatsburgerschap kon verwerven.

Na een opleiding in Duitsland, waar hij onder meer leerde niet meer te denken maar alleen bevelen op te volgen, vocht hij tot 1943 aan het Oostfront.

Duitser

Inmiddels was hij Duitser geworden. Vanaf maart 1944 diende hij onder Feldmeier bij de SS in Nederland. In mei 1945 arresteerden de Engelsen hem.

Boere voegde vrijdag zelf nog toe dat zijn moeder hem verheugd wakker kwam maken toen de Duitsers in mei 1940 Nederland binnenvielen. ''Nu wordt alles goed'', zei ze volgens Boere.

De verdachte oorlogsmisdadiger beweert aan het oostfront nooit een geweer in handen te hebben gehad. Hij zat daar bij de lichte artillerie van de SS, divisie Viking.

Moorden

Met geen woord sprak Boere over de door hem in Nederland gepleegde moorden op verzetslieden. Daarover wordt hij dinsdag aan de tand gevoeld.

Dan worden ook verklaringen voorgelezen die een getuige in 1946 heeft afgelegd.

De getuige is Jacob Westeman uit Rotterdam die als SS'er bij een door Boere gepleegde moord op een apotheker in Breda aanwezig was.

Nabestaanden

Raadsman Detlev Hartmann van een van de nabestaanden van de slachtoffers van Boere noemde het verhaal van de voormalige SS-er vrijdag onzin.

''Hij speelt de nette man die de SS in ging en nog geen geweer heeft aangeraakt'', foeterde Hartmann na afloop van de vijfde zittingsdag. ''Hij bagatelliseert alles.''

Raadsman Wolfgang Heiermann van de nabestaanden van een ander slachtoffer wilde Boere vrijdag confronteren met tegenstrijdigheden in zijn verklaringen, maar dat stond de rechter niet toe.

Boere liet vrijdag weten deze en andere vragen van Heiermann en Hartmann niet te zullen beantwoorden.