OSLO/TEHERAN - De Iraanse autoriteiten hebben de Nobelprijs voor de Vrede van de bekende mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi (62) in beslag genomen. Dat meldde de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Jonas Gahr Store, donderdag.

Store heeft de Iraanse politiek vertegenwoordiger in Oslo op het matje geroepen en officieel protest aangetekend. De medaille en de oorkonde zijn uit Ebadi's bankkluisje gehaald, samen met enkele persoonlijke voorwerpen.

''Het is voor het eerst dat een staat de Nobelprijs voor de Vrede in beslag neemt. We zijn geschokt en hebben niet het minste begrip voor het besluit'', zei Store.

Vrijheid van meningsuiting

''De vervolging van Ebadi en haar familie toont aan dat de vrijheid van meningsuiting in Iran onder grote druk staat.''

Ebadi kreeg de prijs in 2003 voor haar werk als juriste en als mensenrechtenactiviste. Enkele medewerkers van Ebadi en haar echtgenoot zijn in de afgelopen maanden gearresteerd.

De autoriteiten sloten haar mensenrechtenbureau vorig jaar, omdat het geen vergunning zou hebben.

Rechter

Ebadi volgde haar opleiding in Iran en Frankrijk. Ze genoot in eigen land enige bekendheid als eerste vrouwelijke rechter, maar moest die post opgeven na de islamitische revolutie in 1979. Volgens de nieuwe leiders waren vrouwen te emotioneel en irrationeel om recht te spreken.

De mensenrechtenadvocate richtte zich daarna op de rechten van vrouwen, kinderen en dissidenten. De juriste vecht onder meer voor versterking van de juridische positie van gescheiden vrouwen.

Verder verdedigde zij politieke tegenstanders van het regime en steunde de hervormingsgezinde president Mohammad Khatami (1997-2005). Ebadi zat kort gevangen voor haar ideeën.