STRAATSBURG - Het Europees Parlement betreurt dat de vrijheid van religie en meningsuiting in Turkije de afgelopen twaalf maanden maar mondjesmaat is verbeterd.

Bovendien noemt het parlement het teleurstellend dat Turkije nog steeds schepen en vliegtuigen uit EU-land Cyprus de toegang weigert. Het Europarlement nam dat standpunt donderdag in een resolutie aan.

De Turkse minister van buitenlandse zaken, Ahmet Davutoglu, liet later die middag weten dat de (lucht)havens gesloten blijven voor Cyprus tot er een akkoord is dat het verdeelde eiland herenigt.

Turkije is sinds 2004 een kandidaat-lidstaat dat graag wil toetreden tot de EU. Het land moeten echter nog vele aanpassingen doorvoeren voordat het voldoet aan de Europese normen en voor toetreding in aanmerking komt.

Duidelijkheid

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) stelde in het debat dat Turkije geen EU-lid mag worden. ''Het is tijd voor duidelijkheid. Een geprivilegieerd partnerschap is het beste'', zei Van Dalen.

''De Europese burgers hebben een uitgesproken mening over Turkse toetreding: slechts 28 procent is voor, 59 procent is tegen volgens een EU-enquête. Die cijfers mag de politiek niet negeren.''

Cyprus is een van de redenen dat de Turkse toetredingsgesprekken met de EU stil zijn komen te liggen. Het eiland werd in 1974 verdeeld in een zuidelijk Grieks deel en een Turks noorden, nadat Turkije het eiland was binnengevallen als reactie op een Griekse coup. Het Turkse deel wordt alleen erkend door Turkije.

IJsland

Het parlement verheugt zich wel over het verzoek tot toetreding van IJsland. Omdat dit land al veel EU-regels heeft ingevoerd, verwachten Europarlementsleden dat het niet lang duurt voordat IJsland de status van kandidaat-lidstaat krijgt.