NEW YORK - De Verenigde Staten willen de NAVO-bondgenoten overhalen om tienduizend extra militairen naar Afghanistan te sturen. Die landen lijken echter slechts bereid tot minder dan de helft van dat aantal.

Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times donderdag gemeld op basis van informatie van onder anderen Amerikaanse regeringsfunctionarissen. President Barack Obama ontvouwt dinsdagavond (Amerikaanse tijd) zijn strategie voor Afghanistan.

Hij beschouwt een wezenlijke bijdrage van de bondgenoten aan de internationale strijdmacht in dat land als een manier om de kritiek in zijn land op de grote inzet van Amerikaanse militairen in het Centraal-Aziatische land te pareren.

Het zou het de regering in Washington ook gemakkelijker maken om tegemoet te komen aan het verlangen van de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, om veertigduizend extra militairen naar Afghanistan te sturen.

Impopulair

De groeiende impopulariteit van de oorlog onder Afghanen en de corruptie in Afghanistan schrikken veel bondgenoten af. De Nederlandse Tweede Kamer bijvoorbeeld heeft uitgesproken dat er geen militairen meer in de provincie Uruzgan blijven zodra de huidige missie daar volgend jaar is afgerond.

Premier Yusuf Raza Gilani van Pakistan heeft donderdag gewaarschuwd dat een toename van het aantal Amerikaanse militairen in Afghanistan kan leiden tot een grotere instabiliteit in zijn land.

Gilani vreest dat meer militanten uit Afghanistan de grens met Pakistan, vooral die met de provincie Baluchistan in het zuidwesten van het land, oversteken om uit de greep van de Amerikanen te blijven.

De regering in Islamabad kondigde deze week een reeks maatregelen aan die ertoe moeten leiden dat het in Baluchistan rustiger wordt.