BERLIJN - Het incident in de Afghaanse provincie Kunduz, waarbij begin september mogelijk 142 Taliban en burgers om het leven kwamen, heeft donderdag geleid tot het ontslag van de hoogste generaal in het leger van Duitsland.

De Duitse minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg maakte het vertrek van generaal Wolfgang Schneiderhan bekend in het parlement in Berlijn.

De generaal zou zelf om zijn ontslag hebben gevraagd. Zu Guttenberg zei verder dat staatssecretaris Peter Wichert van Defensie, die sinds 2005 in functie was, aftreedt in verband met de luchtaanval op twee tankwagens.

De aanval was aangevraagd door kolonel Georg Klein. Een onderzoek van de NAVO wees echter uit dat Klein in strijd met de voorschriften handelde. Hij zou niet persoonlijk het bevel tot de aanval hebben mogen geven.

Als de juiste voorschriften waren gevolgd, had het incident niet plaatsgevonden, aldus het NAVO-onderzoek.

Vervolging

Het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, het hoogste gerechtelijke orgaan in Duitsland, bekijkt of Klein vervolgd moet worden. De militair vreesde dat de radicaal-islamitische Talibanbeweging de tankwagens zouden gebruiken voor een aanslag op de Duitse troepen in Kunduz.

Volgens de krant Bild blijkt ook uit een vertrouwelijke video en een verslag van de strijdkrachten dat Klein zich niet aan de regels heeft gehouden. Schneiderhan zei op 31 oktober nog dat Klein correct had gehandeld.

Het incident vond plaats in september, toen NAVO-troepen vanuit de lucht de aanval openden op twee door de Taliban gekaapte tankwagens. Aanvankelijk sprak het Duitse leger over 56 slachtoffers, die allen Taliban-strijders zouden zijn.

Later bleek dat het aantal doden veel hoger lag en grotendeels bestond uit onschuldige omstanders.

Duitsland heeft ongeveer 4300 militairen in Afghanistan. Die zijn gelegerd in het relatief rustige noorden van het land.