MOGADISHU - Twee freelancejournalisten die vorig jaar in Somalië waren ontvoerd, zijn woensdag vrijgelaten. Bemiddelaars hebben de Canadese verslaggeefster Amanda Lindhout en de Australische fotograaf Nigel Brennan naar een hotel in de hoofdstad Mogadishu gebracht.

Een Somalische parlementariër die had geholpen bij de vrijlating, wilde niet zeggen hoe die tot stand was gekomen. Een van de ontvoerders, die anoniem wilde blijven, zei dat er 665.000 euro voor beide gegijzelden is betaald.

De twee journalisten waren in augustus vorig jaar gekidnapt op weg naar een vluchtelingenkamp buiten de hoofdstad in het Oost-Afrikaanse land.

Donkere kamer

Eerder dit jaar liet Lindhout weten dat ze opgesloten zat in een donkere kamer zonder raam, geen schoon drinkwater kreeg, slechts één keer per dag te eten kreeg en al maanden ziek was. Woensdag meldde ze te zijn gemarteld, maar zei ze blij te zijn dat ze nog leefde.

Het wetteloze en straatarme Somalië kent al achttien jaar geen functionerende regering meer. Islamitische opstandelingen hebben grote delen van het land in handen.