KOPENHAGEN - De Amerikaanse president Barack Obama reist op 9 december naar Denemarken in verband met de klimaattop.

Dat meldde een bron bij de regering van de Verenigde Staten woensdag.

Obama houdt op 9 december een toespraak tijdens de top. Hij zal daar bekendmaken dat de Verenigde Staten van plan zijn om de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren terug te dringen.

In 2020 moet die uitstoot circa 17 procent beneden het niveau van 2005 zijn. In 2025 moet dat 30 procent zijn en in 2030 moet de uitstoot met 42 procent zijn teruggebracht.

Onder druk

Obama stond onder druk om de klimaattop te bezoeken als teken dat de VS de onderhandelingen serieus nemen, aldus The New York Times. Hij had onlangs al aangegeven te zullen deelnemen aan de conferentie als dat een succes dichterbij zou brengen.

Anders dan de meeste regeringsleiders bezoekt Obama de conferentie al in het begin. Veel andere leiders komen aan het eind van de top, die van 7 tot en met 18 december duurt.

Meer dan zestig staats- en regeringsleiders hebben toegezegd naar Kopenhagen te zullen afreizen. Obama is maar een dag op de top; hij reist daarna door naar Oslo om de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst te nemen.

De VN-coördinator voor het nieuwe klimaatverdrag, Yvo de Boer, noemde de aanwezigheid van Obama ''cruciaal'' om een stevig akkoord te bereiken.